Sparrantan.se
 

Ordlista Sparande

Ränta

Ränta är allmänt helt enkelt priset på lån av pengar. Räntan betalas av en person eller företag som lånar pengar och erhålls av peronen eller företaget som lånar ut pengar. Ränta erhålls när du lånar ut pengar till din bank eller dylikt genom att sätta in dem på ett konto erhåller man inlåningsränta från banken.

Räntesats

Räntesatsen är räntans förhållande till lånat/sparat belopp och tid. Räntesatsen anges normalt sett som ett procentbelopp per överenskommen period eller per år.

Rörlig ränta

Rörlig ränta innebär att räntesatsen på ett lån styrs av en marknadsränta eller något annat index, exempel STIBOR eller LIBOR. Räntan kommer därför att röra sig upp och ned utefter mrknadsräntan eller annat index.

Effektiv ränta

Den ränta som en placering/sparande kan väntas ge eller vad ett lån kostar per år med hänsyn till alla villkor.

Effektiv avkastning

Den avkastning som ägaren av ett värdepapper får på sin placering i form av direktavkastning och kursförändring.

Fast ränta

Fast ränta är då motsatsen till en rörlig ränta. Vid en fast ränta vet båda parter att räntan är bestämd under en viss tid, ett eller fem år och till vilken räntesats som gäller under denna period.

Inlåningsränta/sparränta

Inlåningsränta/sparränta är den ränta banken betalar ut till den de lånat in pengar av, det vill säga den ränta kunden får på ett insatt kapital. Motsatsen är utlåningsränta.

Utlåningsränta

Utlåningsränta är den ränta till vilken en bank lånar ut pengar till kunder.

Placering

En användning av kapital. En placering syftar vanligen till att få avkastning eller annan nytta av kapital.


Saknar du ord?

Skriv gärna en kommentar om du vill att vi lägger till ord i vår ordlista.

Få uppdaterade räntor till din epost!

Vill du kostnadsfritt få aktuella sparräntor direkt till din epost varje månad? Gör som över 5000 andra sparare, anmäl dig nedan.

Gör som över 5000 andra anmäl dig till vårt nyhetsbrev!


Marknadsföringstillstånd: Jag ger mitt samtycke att kontakta mig via e-post med den information som jag angett i detta formulär i form av nyheter, uppdaterade räntor och marknadsföring.

Vad innebär detta: Om du vil dra tillbaka din tillåtelse och sluta få uppdateringar från oss kan du enkelt avregistrera dig genom att klicka på länken avsluta prenumeration som finns längst ner i alla våra utskick. Alternativt kan du kontakta oss på info@sparrantan.se och be oss ta bort dig från vårt nyhetsbrev. Vi värdesätter och respekterar data och integritet.


* Det är givetvis gratis!

Kontakta Oss

Vi erbjuder INTE några sparkonton. Vi på Sparräntan.se jämför endast andra företags sparkonton!

Gör som över 5000 andra anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Marknadsföringstillstånd: Jag ger mitt samtycke att kontakta mig via e-post med den information som jag angett i detta formulär i form av nyheter, uppdaterade räntor och marknadsföring. Vad innebär detta: Om du vil dra tillbaka din tillåtelse och sluta få uppdateringar från oss kan du enkelt avregistrera dig genom att klicka på länken avsluta prenumeration som finns längst ner i alla våra utskick. Alternativt kan du kontakta oss på info@sparrantan.se och be oss ta bort dig från vårt nyhetsbrev. Vi värdesätter och respekterar data och integritet.* Det är givetvis gratis!